Освобождението на България от турско робство – Това е може би

...
Освобождението на България от турско робство – Това е може би
Коментари Харесай

Днес почитаме Националния и още един празник

Освобождението на България от турско робство – Това е може би най-значимия празник в актуалната българска история. На тази дата преди 134 години е подписан Санстефанския кротичък контракт, с който се поставя завършек на траялото пет века османско робство и се слага началото на одобряването на България като суверенна страна.
Основно значение за Освобождението има Априлското въстание през 1876 година, което е удавено в кръв. Загиват над 30 хиляди души, само че животът им не е убит на вятъра -  саможертвата им притегля погледа на света. Най-великите мозъци по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и доста други издигат своя глас в отбрана на българската самостоятелност.
Това дава мотив на Русия интензивно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 година съветската страна афишира война на турската империя.
За осем месеца съветските войски завладяват цяла България и стигат до Константинопол. На паметната за всички българи дата 3 март в дребното селце Сан Стефано, ситуирано на 12 км от Истанбул е подписан мирният контракт сред Русия и нейните съдружници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. Според документа, България става трибутарно княжество (което заплаща налог на султана).
Тя би трябвало да има шеф християнин и локална армия. Границите й се покриват с границите на Българската екзархия, и са одобрени със султанския ферман от 1870 година, когато получаваме църковната си самостоятелност.
Православната черква уважава през днешния ден трима мъченици, които били сподвижници на св. Теодор Тирон в град Амасия - Св. мчци Евтропий, Клеоник и Василиск. (Зл. лит.).
Скоро след мъченическата гибел на св. Теодор Тирон в град АмасияРечник (в малоазийската област Понт) починал шефът, който го осъдил, а на негово място бил назначен различен шеф, който със същата суровост почнал да преследва християните.
След като приел длъжността, той един път заповядал да му прочетат доклада със правосъдните каузи в ръководството на неговия предходник. Между другото му прочели делото на св. Теодор Тирон.
Управителят отишъл да прегледа остатъците от езическото капище, подпалено от мъченика, и по-късно запитал къде са другите християни, които били хванати дружно с Теодора. Казали му, че всички са в пандиза.
Той заповядал да доведат при него тримата: двамата братя Евтропий и Клеоник, които били изключително близки с Теодор Тирон, и Василиск, племенника на светия страдалец.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР